Przepis na Thermomix na chlebek / placek WRAP
dla TM31 i TM5
ilość : 6sztuk
czas przygotowania : 20min
czas gotowania : 12min
czas potrzebny na wyrośnięcie ciasta : 85 min
zdjęcie ze strony : http://chickenhuteurope.com
Składniki:
350 g mąki 00
7 g suchych drożdży (lub 25g świeżych)
5 g miodu
20 g oliwy z oliwek
80 g wody gazowanej
120 g ciepłej wody,
Łyżeczka soli
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, drożdże, miód, oliwę i wodę gazowaną. Obroty 5, 30sek.
Dodać ciepłą wodę i sól i wyrabiać 3 min (ciasto powinno być miękkie)
Przełożyć ciasto do miski i nakryć ściereczką, pozostawić 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 6 równych części. Uformować kulki i przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia 25 min.
Każdą kulę rozwałkować na cienkie i okrągłe placki. Smażyć ok 2 minuty, na dużym ogniu, na patelni o średnicy min ~30cm. Obracając co jakiś czas (ciasto ma pozostać miękkie). Po usmażeniu przykryć ścierką.
Nadaje się do jedzenia z masą harissa, hummusem, pastą z avocado itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz