wtorek, 6 grudnia 2016

przepis na chlebek WRAP

Przepis na Thermomix na chlebek / placek WRAP 

dla TM31 i TM5


ilość : 6sztuk
czas przygotowania : 20min
czas gotowania : 12min
czas potrzebny na wyrośnięcie ciasta : 85 min

 zdjęcie ze strony : http://chickenhuteurope.com

Składniki:

350 g mąki 00
7 g suchych drożdży (lub 25g świeżych)
5 g miodu
20 g oliwy z oliwek
80 g wody gazowanej
120 g ciepłej wody,
Łyżeczka soli 



Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, drożdże, miód, oliwę i wodę gazowaną. Obroty 5, 30sek. 

Dodać ciepłą wodę i sól i wyrabiać 3 min (ciasto powinno być miękkie)

Przełożyć ciasto do miski i nakryć ściereczką, pozostawić 1 godzinę do wyrośnięcia. 


Ciasto podzielić na 6 równych części. Uformować kulki i przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia 25 min.

Każdą kulę rozwałkować na cienkie i okrągłe placki. Smażyć ok 2 minuty, na dużym ogniu, na patelni o średnicy min ~30cm. Obracając co jakiś czas (ciasto ma pozostać miękkie).  Po usmażeniu przykryć ścierką. 


Nadaje się do jedzenia z masą harissa, hummusem, pastą z avocado itp. 

 














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz