
Składniki :
220 gr wody,
1 łyżeczka cukru,
30 gr drożdży świeżych,
400gr maki,
30gr oliwy,
1 łyżeczka soli
2 cebule
700g passata pomidorowa
2 łyżki majeranek suszony
150 g tarta mozarella
30g oliwki
kilka plasterków salami
bazylia świeża
sól do smaku
Wykonanie ciasta na pizzę:
Do naczynia wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże - podgrzewamy 2 min 37`c
Następnie mieszamy 20 sek obroty 2
Dodajemy mąkę, oliwę i sol - wyrabiać 2 minuty (kłosik)
Ciasto przeładamy do dużej, natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - 3 godz.
Jeśli istnieje potrzeba, ciasto można na tym etapie przykryć folią i schować do lodówki na kilka godzin.
Ciasto dzielimy na dwa kawałki, wałkujemy na delikatnie posypanym mąką papierze do pieczenia.
Sos do pizzy : cebula posiekana i przysmażona na niewielkiej ilości oleju rzepakowego, 700g passaty pomidorowej ( u nas Horeca Select z Makro ), majeranek suszony 1-2 łyżki, sól do smaku
Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem, posypujemy mozarellą, pokrojoną w piórka cebulą i oliwkami, porwaną na kawałki bazylią, na wierzch układamy salami i wkładamy do rozgrzanego wcześniej do 250`C piekarnika. Pieczemy 12min 250`C.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz